Ramazan'ın Gözdesi: Kestane Şekeri
Ramazan Ayı denilince ilk akla gelen lezzetlerden biri kestane şekeridir. Kestane şekeri ile yapabileceğiniz birçok tarifi ve çok daha fazlasını bu yazımızda derledik.
İlk olarak kestane şekerinin besin değerleri ile başlayalım. 100 gr kestane şekerinin besin değerleri;
- 204 kalori
- 44.2 g Karbonhidrat
- 3.0 g Lif
- 0.9 g Protein
- 0.7 g Yağ
- 1.4 IU A Vitamini
- 9.7 mg C Vitamini
- 216.5 mg Potasyum
- 14.4 mg Kalsiyum
- 0.5 mg Demir
Görüldüğü üzere kestane şekeri besin değerleri açısından zengin olmasının yanında içeriğinde vitamin de barındırıyor. Özellikle Ramazan Ayı içerisinde tatlı ihtiyacınızı giderirken vitaminli besinlere de yönelmeniz gerekir. Kestane şekeri hem tatlı ihtiyacınızı karşılarken hem de almanız gereken vitaminlerin bir kısmını karşılar. Bu sebeple kestane şekeri tüketmeniz aşırıya kaçmadığınız sürece sizin için oldukça yararlıdır.
Kestane şekeri ile yapabileceğiniz birçok lezzetli tarifin olduğunun da altını çizelim. Bununla birlikte evde kendiniz de kestane şekeri yapabilirsiniz. Sizler için kestane şekerinin tarifini hazırladık.
Kestane Şekeri Tarifi
Malzemeler:
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
- 1 paket margarin
- 1 adet yumurta
- 1 su bardağı irmik
- 1 su bardağı ceviz
- 1/2 paket kakao
- 2 su bardağı un
- Bulamak için toz haşhaş
- 1 çimdik karbonat
- Şerbeti için: 3 su bardağı su ve 3 su bardağı toz şeker
Yapılışı:
İlk olarak karıştırma kabının içerisinde vanilini, yumurtayı, kabartma tozunu, vanilyayı ve karbonatı ekleyip karıştıralım. Ardından kakaoyu, irmiği ve unu ekleyelim. Bütün malzemeleri elimizle iyice ezip yoğuralım. En son cevizi de ilave ederek yoğurmaya devam edelim. Hazılradığımız hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparalım ve elimizle yuvarlayalım. En son bu parçaları haşhaşa bulayarak fırın tepsisinin üzerine dizelim. Önceden 180 derecede ısıtılan fırında yarım saat pişirelim.
Pişerken bir yandan şerbetini hazırlamaya başlayaım. Su ve şekeri bir tencereye koyup kaynayana kadar karıştıralım. Kaynayınca ocaktan alıp ılımaya bırakalım.
Kestane şekerimiz piştikten sonra ılıması için biraz bekleyelim. O sırada şerbetimiz de ılımış oldu. Ilık şerbeti pişen kestane şekerlerinin üzerine ilave edelim. Şerbetini iyice çektikten sonra servis edebiliriz. Afiyet olsun.
Eğer kestane şekerini sade yemeyi tercih etmezseniz, biraz daha tatlandırmak isterseniz çikolatalı kestane şekeri tarifini de sizler için hazırladık.
Çikolatalı Kestane Şekeri Tarifi
Malzemeler:
- 1 kg iri kestane
- 1.5 su bardağı su
- 1.5 su bardağı şeker
- Üzeri için: 200 gr bitter çikolata ve 1 paket krema
Yapılışı:
İlk olarak kestanelere çizik atıp tencerede iyice haşlayalım. Haşlandıktan sonra ocaktan alalım ve soğuk su ilave ederek kabuklarını soyalım. Tencerede şeker ile suyu kaynatalım. Soyulmuş kestaneleri ilave edelim. Koyulaşıncaya kadar pişirelim. Koyulaşınca ocaktan alalım ve süzgece koyalım. Suyunu süzene kadar birkaç dakika bekleyelim. Suyunu süzdükten sonra robot aracılığıyla püre haline getirelim. Ceviz büyüklüğünde toplar yapalım. Sonrasında 1 saat dolapta bekletelim.
Bir yandan çikolatasını hazırlamaya başlayalım. Kremayı kısık ateşte ılıtalım ve bitter çikolatayı üzerine ilave edip devamlı karıştıralım. Kestane toplarını kürdana batırıp her tarafını çikolatayla kaplayalım. İsteğe göre tepsiye veya çikolata kaplarına koyarak servis edebiliriz. Bir gün dolapta bekletmeyi unutmayalım. Afiyet olsun.
Etiketler: kestane şekeri, kestane şekeri tarifi, kestane şekeriyle yapılan tatlılar
Nisan 11, 2022
Listeye dön