Ramazan Ayında Tok Tutan Besinler

Ramazan Ayında Tok Tutan Besinler

Ramazan Ayı geldiğinde en merak edilen konulardan biri beslenmedir. Hem sağlıklı hem de tok tutan besinler önceliğiniz olmalıdır. Bu besinlere yönelmek bu ayı verimli geçirmenizi sağlar.

Sizler için bu yazımızda Ramazanda tok tutan besinler ve beslenme düzeninize yönelik dikkat etmeniz gereken her şeyi derledik.

1. Öğün Düzeninize Dikkat Edin 

Hem yeterli besin değerlerini tüketmeniz hem de doyurucu beslenmeniz gerekir. Bu sebeple iftar ve sahur arasındaki zaman dilimi içerisinde 2-3 saatlik aralarda toplamda 3 öğün beslenmelisiniz. Ara öğünlerinizi de aksatmamalısınız.

Gün içerisinde beslenemeyeceğiniz için ara öğünler sizin vitamin almanızı sağlarken bir yandan da tok tutar.

2. Sahurda Hafif Yiyecekleri Tercih Edin

Saatlerce aç kalacağınızı düşünmek sizi sahurda tıka basa beslenmeye itiyor olabilir. Bu gün içerisinde midenizi rahatsız hissettirebilir. Bu sebeple normal gündelik kahvaltınızda ne yiyorsanız, besin periyotlarınızı çok etkilemeden onları yiyebilirsiniz.

Bunun dışında posası yüksek ve besin değeri açısından zengin yiyecekleri tüketmelisiniz. Kuru meyveler, kabukla yenen meyveler bu konuda yardımınıza yetişir. Tüketeceğiniz besinlerin vitamin değerleri açısından da zengin olmasına özen gösterin.

Sahurda tok tutan besinler hangileri diye merak ediyorsanız protein açısından zengin besinleri tercih etmenizi tavsiye ederiz. Yumurtaya bu sebeple sahur menünüzde mutlaka yer vermelisiniz. Yumurta ile birlikte peynir tüketiminizi de aksatmayın.

3. İftarla Sahur Arasında Bol Bol Su Tüketin

Gün içerisinde yiyecekten çok suya ihtiyaç duyarsınız. Su ihtiyacınızı o zaman aralığında gidermelisiniz. Çok şerbetli yiyeceklerden, yağda pişirilmiş ağır besinlerden olabildiğince uzak durmalısınız.

Sahur ile iftar arasında en az 1.5 ile 2 litre arasında su tüketmeye özen gösterin. Unutmayın, gün içerisinde vücudunuz çok suya ihtiyaç duyar.

Özellikle terlediğiniz zaman vücudunuz su kaybeder. Su ile birlikte çorba, ayran gibi sıvı gıdalara da yönelmelisiniz. Sindirimi kolaylaştırmak için de maden suyu tüketmenizi tavsiye ederiz.

4. Hafif Tatlıları Tercih Edin

Bol şerbetli tatlıları tüketmeniz gün içerisinde sizi rahatsız hissettirebilir. Bu sebeple sütlü tatlıları tüketmelisiniz. Böylece gün içerisinde çok fazla susamanızın da önüne geçebilirsiniz.

Tüketeceğiniz tatlının da içerisinde meyvelerin olması vitamin değerlerinizi aksatmamanız konusunda size yardımcı olabilir.

Bunun dışında mideyi yormayacak, hafif tatlılar size iyi gelir. Ramazan deyince ilk akla gelen tatlılardan biri olan güllaç bu tatlılara en iyi örnektir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ramazanda Yapılmaması Gereken Hatalar

  • Sahurda beslenmeyi aksatmak
  • Yeterli su tüketmemek
  • Gün boyunca hareketsiz kalmak
  • Su yerine sürekli kahve, çay vb. içmek
  • İftardan kalan ana yemekleri sahurda yemek
  • İftardan sonra direkt tatlı yemek

Gün Boyu Tok Tutacak Besinler Hangileri?

Hem tok kalmak hem de susamamak için ona göre beslenmelisiniz. Tok kalmak için az önce de bahsettiğimiz gibi besin değeri yüksek olan gıdalar ilk tercihiniz olmalıdır.

Ramazan ayında mutlaka tüketmenizi tavsiye ettiğimiz diğer yiyecekler ise şunlardır:

Süt ve Süt Ürünleri:

Protein açısından zengin olan süt ve süt ürünlerini özellikle sahur sofralarınızdan eksik etmemelisiniz. Neredeyse gün boyunca sizi tok tutmaya yardımcı olacak olan bu yiyecekleri çeşitlendirebilirsiniz. Çeşitli peynirler veya süt çorbası gibi değişik tarifleri deneyebilirsiniz.

Tarçın:

Bol bol tüketmeseniz de en azından içtiğiniz süte biraz tarçın eklemenizde fayda vardır. Bunun sebebi ise tarçının şeker ihtiyacınızı karşılarken vücudunuzdaki şeker oranını da dengelemesidir.

Sütünüzün içerisine biraz tarçın ekleyebilir veya yulaf ezmesi, tarçın ve süt karışımı hazırlayabilirsiniz.

Elma:

Sahurda canınızın tatlı bir şeyler çekmesi son derece normaldir. Ağır tatlılar tüketmek veya bal, çikolata ezmesi yemek yerine elma yemenizi tavsiye ederiz. Elma aynı zamanda susuzluk ihtiyacınızı da karşılayacaktır.

Susatmayan besinlerin başında elma gelir. Elma aynı zamanda sindirim sisteminin çalışmasına yardımcı olur.

Baklagiller:

Hem tok kalmak hem de protein ihtiyacınızı karşılamak için tercih etmeniz gereken besinlerin başında baklagiller gelir.

Özellikle nohutlu ve mercimekli besinleri tüketmelisiniz. Bu besinleri tüketirken sulu yemek şeklinde tüketebilirsiniz. Hem sıvı gıda ihtiyacınızın giderilmesine yardımcı olur hem de protein ihtiyacınızı karşılar.

Badem:

Hem mineral hem de besin lifi açısından son derece yararlı olan badem, özellikle iftardan sahura kadar olan zaman diliminde ara öğün olarak tüketilmelidir. Badem tüketmeniz gün içerisinde enerjik hissetmenizi de sağlar.

Badem tüketirken kavrulmuş badem yerine çiğ badem tüketmenizi tavsiye ederiz.

Yeşilliklerle Dolu Salata:

Çiğ sebze tüketimi lif alımında son derece yararlıdır. Özellikle yeşillik tüketmeye çalışmalısınız. Bu sebeple domates, salatalık ve yeşilliklerin olduğu bir salata tüketmelisiniz.

İftar yemeğinin yanında hem susuzluğunuzu giderecek hem de ferahlık sağlayacak, vitamin depolayabileceğiniz salata tüketimini aksatmayın.

Etiketler: deneme, ramazan, blog yazısı, ramazan besinleri
Nisan 11, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Uyarısı

Natulife olarak web sitesi deneyiminizi iyileştirmek için yasal mevzuata uygun çerezler (cookies) kullanmaktayız. K.v.k.k. Aydınlatma Metni İçin Tıklayınız. Sitemizde kalmanız halinde çerez erişimine izin vermiş sayılırsınız.