Kahvaltı sofralarımızı zenginleştiren ve lezzetiyle ağzımızı tatlandıran reçel çeşitlerinize bir yenisini eklemeniz için sizlere kuru incir reçeli nasıl yapılır sorusunun cevabını 6 adımda anlattık. Bu tarifi evinizde bulabileceğiniz malzemelerle kolayca yapabilirsiniz.
Tarifi denedikten sonra her zaman yapmak isteyeceğinize hiç şüphemiz yok. Yapım aşaması diğer reçellerle benzer bir süreç olduğu için zorlanmadan reçel çeşitlerinize bir yenisini daha ekleyebileceksiniz.
İçerisinde iki incirin yer aldığı bir porsiyon kuru incirin besin değeri ise 225 kaloridir. Dolayısıyla eğer herhangi bir hastalığınız varsa veya şeker tüketiminize dikkat ediyorsanız aşırıya kaçmadan, doğru ölçülerde tüketmenizde fayda var.
Peki, kuru incir reçeli nasıl yapılır? Ankara kuruyemiş firması Natulife olarak sizlere bu tarifi adım adım anlattık.
İlk olarak malzemelerini listeleyelim.
- 500 gr kuru incir
- Yarım limon
- 500 gr toz şeker
- 1 tatlı kaşığı tereyağı
- 1 su bardağı ceviz içi
- 1 çay bardağı fındık kırığı
- 2 yemek kaşığı susam
- 5 su bardağı su
Şimdi yapım aşamasına geçelim.
- Öncelikle kuru incirleri soğuk suda iyice yıkayalım. Birkaç defa bu yıkama işlemini tekrarlayalım ve bol suyla yıkadığımızdan emin olalım. Yıkama işlemini tamamladıktan sonra süzmek için bir süzgece koyalım.
- Süzdüğümüz incirleri küçük küçük doğrayıp geniş bir kaba alalım.
- Ardından geniş bir tencereye suyu ve şekeri ekleyip ocağın altını yakalım. Orta ateşte şeker eriyene kadar ve su kaynayana kadar pişirelim. Su kaynadıktan sonra doğradığımız incirleri tencereye ekleyelim. Yaklaşık 15 dakika boyunca pişirelim.
- Pişen incirleri ocaktan alıp dinlendirelim. Yaklaşık yarım saat dinlendirirsek yeterli olur. Yarım saat sonra tekrar ocağa alalım ve 10 dakika daha pişirelim.
- İçerisine limon suyu ve tereyağını da ilave edip 10 dakika daha kaynatalım.
- Ardından pişen kuru incirleri ocaktan alalım ve beş dakika dinlendirelim. İçerisine ceviz kırıklarını, fındığı ve susamı ekleyelim.
- İki saat daha dinlendirelim.
Kuru incir reçelimiz hazır! Kavanozlara veya cam saklama kaplarına ekleyebilirsiniz. Afiyet olsun.
Kuru incir reçelini yapmanız için ihtiyacınız olabilecek kuru meyve malzemelerini Natulife’tan temin edebilirsiniz.
Kuru İncir Reçeli Yapımının Püf Noktaları
Reçeli yaparken dikkat etmeniz gereken püf noktalar sayesinde daha lezzetli bir reçel elde edebilirsiniz. Bu püf noktaların başında, reçeli yaparken belirli aralıklarla dinlendirmeniz gerektiği geliyor. Tariften de anlayacağınız üzere tamamen kaynatmak yerine yaklaşık 10’ar dakika incirleri dinlendirdik.
Eğer daha güçlü bir lezzet almak istiyorsanız, incirleri yıkadıktan sonra direkt pişirmeye başlamak yerine, bir gece önceden iyice yıkayıp bekletebilirsiniz. Bir gece önceden yıkadığınız incirleri tarifteki kadar şeker ekleyerek sabaha kadar beklettikten sonra aroması zenginleşecektir.
Bir diğer püf nokta ise orta ateşte pişirmektir. Yüksek ateşte pişirirseniz damak tadınıza uygun kıvamı elde etmeniz daha zor ve uğraştırıcı olur. Bu sebeple direkt orta ateşte dilediğiniz kıvamı elde edebilirsiniz.
Kuru incir, özünde şekerli bir besin olduğu için şeker eklerken aşırıya kaçmayın. Eğer daha hafif ve az şekerli reçel istiyorsanız, tariften daha az kullanabilirsiniz. Ancak tariftekinden fazla şeker eklememeye dikkat edin.
Limon suyu, bu tarifin en önemli detayı diyebiliriz. Limon suyu sayesinde reçeliniz şekerlenmez ve raf ömrü daha uzun olur.
Tarifte kullanacağınız kuru incirlerin taze olmasına dikkat etmelisiniz. Çürümeye yüz tutan incirleri kullanmamalısınız.
Reçeli yaptığınızda beklediğinizden daha koyu bir kıvam elde ettiyseniz endişelenmeyin. Reçel, diğer meyvelerden daha keskin bir kıvama sahiptir. İçerisine bir miktar daha şekerli su ekleyip 10 dakika daha kaynatırsanız istediğiniz kıvamı elde edebilirsiniz.
Eğer pürüzsüz bir reçel görünümü elde etmek istiyorsanız, şerbeti kaynatırken oluşan köpükleri temizlemelisiniz. Böylece cam gibi, berrak bir reçel yapmış olacaksınız.
Kuru İncir Reçeli Nasıl Saklanır?
Reçel yapımını tamamladıktan sonra soğumasını bekleyin. Soğuduktan sonra hem raf ömrünü uzatmak için hem de sağlıklı saklamak için cam kavanozlara yerleştirin.
Çok küçük veya çok büyük kavanozlar yerine orta büyüklükte kaplara doldurmanız, saklamanız için daha avantajlı olur.
Cam kavanozlara aldığınız reçelin doğrudan güneş ışığı almadığından emin olun. Kuru, serin bir ortamda muhafaza etmelisiniz. Bunun için mutfak dolaplarında saklamanız daha iyi olabilir.
Kapağını açıp tüketmeye başladığınız kuru inciri buzdolabında da saklayabilirsiniz.