Dut Kurusu Nasıl Tüketilmeli

Dut Kurusu Nasıl Tüketilmeli

Dut Kurusu Nasıl Tüketilmeli?

En sevilen kuruyemiş çeşitleri arasında bulunan dut kurusu, siyah ve beyaz dutun kurutulmuş halidir. Dut yaklaşık yüzde 80 su içerir. Bu nedenle yaklaşık 5 kg taze dut, 1 kg kuru dut kurutulur. Kurutma işlemi sırasında ise dutun içinde bulunan su buharlaşır ve özü kalır. Bu nedenle kuru dutun besin değerleri, özellikle protein, karbonhidrat ve vitamin oranları önemli ölçüde artar. Tüm besinlerde olduğu gibi kuru dut tüketirken de bazı noktalara dikkat edilmeli ve tedbir kaybedilmemelidir. Aksi takdirde alerjik sorunlara yol açabilir. Kuru dut haşlanarak içilebildiği gibi sade bir şekilde de yenebilir. Ancak protein açısından zengin olduğu için günde 1 avuçtan fazla tüketilmemelidir. Çünkü fazla tüketildiğinde vücuda faydadan çok zarar verebilir.

Dut Kurusu Nasıl Yapılır?

Dutu kurutmak için, meyve günün ilk sabahı toplanıp, henüz güneş doğmamışken kurutulur. Dut meyveleri gün ışığında ortaya çıkan dut ağaçlarının taze görünümünü kaybetmemesi için sabahın erken saatlerinde hasat edilir. Hasat için kuru havayı seçmek dut meyvelerini daha lezzetli hale getirir. Kuru dutun kurutma işleminden hemen önce gerçekleşen temizleme işlemi ile dut meyveleri kir, toz ve gazlardan arındırılır. Yıkanıp kurumaya hazırlanan dut meyveleri kalın kağıt havluların üzerine alınır ve tamamen kuruyana kadar oda sıcaklığında bırakılır. Ardından Ankara kuruyemiş firmaları sayesinde bu kuruyemişe kolaylıkla ulaşılır.

Dut Kurusu Besin Değerleri

Dut, yaz sonunda ortaya çıkan ve sağlık açısından büyük faydalar sunan değerli bir meyvedir. Dut, taze yenildiğinde çok faydalıdır. Ancak dut kurusunun faydaları da oldukça fazladır. Kışın çok taze yenemeyecek olan dut kurusu, sadece sağlığınız için değil, tatlı ihtiyacınızı da karşılamaya yardımcı olur. Bu açıdan dut kurusu diyetlerde sıklıkla önerilen bir besin grubudur. Bunun temel nedeni içerdiği kalori ve besin değerleridir. Kuruyemişçi firmalarından satın alabileceğiniz dut kurusunun 100 gramı 336 kcal’dir. Bunun yanı sıra, 100 gram dut kurusu aşağıdaki besin değerlerini içerir:

  • Karbonhidrat: 74.8 gram
  • Lif: 8.9 gram
  • Protein: 2.7 gram
  • Potasyum: 979 mg
  • Kalsiyum: 376 mg
  • Demir: 9.4 mg

Etiketler: Dut Kurusu Nasıl Tüketilmeli
Ekim 23, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Uyarısı

Natulife olarak web sitesi deneyiminizi iyileştirmek için yasal mevzuata uygun çerezler (cookies) kullanmaktayız. K.v.k.k. Aydınlatma Metni İçin Tıklayınız. Sitemizde kalmanız halinde çerez erişimine izin vermiş sayılırsınız.